Глобализираната световна икономика е изправена пред заплаха от пандемията на 

...
Глобализираната световна икономика е изправена пред заплаха от пандемията на 
Коментари Харесай

Всяка криза е бизнес възможност

Глобализираната международна стопанска система е изправена пред опасност от пандемията на  COVID-19. Веригите за доставки са изложени на риск от спиране, събития се анулират, а доста компании изпращат чиновниците си вкъщи. Фондовите пазари се срутват, а лихвите се намаляват. Няма подозрение, че новият вирус предизвиква проблеми и премеждия на мнозина. Но има ли късмет той да основава и благоприятни условия за бизнеса?

Професор Николаус Франке, научен шеф на Професионалната MBA стратегия по Предприемачество и нововъведения, преглежда този въпрос в елементи.*

Роденият в Австрия специалист по мениджмънт Питър Дракър ни научи, че смяната е най-важният източник, който поражда бизнес благоприятни условия. В свят, лишен от промени, търсенето и предлагането реализират баланс. Или с други думи: предприемаческите благоприятни условия постепенно гравитират към нулата. Промените обаче унищожават салдото. Изведнъж се ражда ново търсене, последвано от също толкоз неочакваното осъзнаване, че съответното предложение липсва.

Технологичните промени са явен образец за трансформации, създаващи бизнес благоприятни условия. Възходът на интернет през 90-те години, да вземем за пример, отвори голям брой нови пътища за бизнесмените. Сложното взаимоотношение сред новосъздадените благоприятни условия и новите оферти непрестанно води до нови артикули, услуги и бизнес модели. Търсачките, онлайн извършването на покупки и обществените мрежи са единствено няколко образеца за предприемачески благоприятни условия. Сергей Брин, Лари Пейдж, Джеф Безос и Марк Цукерберг са измежду предприемачите, които видяха шанса и го сграбчиха.

Всяка рецесия е бизнес опция

Различни произшествия, рецесии и произшествия също могат да бъдат промени, които краткотрайно разклащат салдото сред търсенето и предлагането. След завладяването на Константинопол от османците доста гръцки учени напущат града, с цел да се реалокират на запад. Богатството от познания, пренесено по този метод, способства за възхода на Ренесанса. Бедствията, породени от наводнения и незабавната нужда от сигурност и отбрана (ново търсене) освен провокират изобретяването на ограничения за противопоставяне. Новосъздаденото доставяне и язовирите в последна сметка пораждат концепцията за редовно потребление на водната сила. Големите пожари тласнаха напредъка в строителната промишленост и създаването на нови материали. Първата международна война е повода за разпространяването на изобретения като ципа, санитарните салфетки, кръвните банки, ръчните часовници и солариумите. Като цяло, бедствията, рецесиите и злополуките подхранват изобретателния дух на хората, тъй като в края на краищата, на човек по природа му е заложено да позволява проблеми.

Промени и благоприятни условия подбудени от ковид

Какви промени провокира коронавирусът? И какви благоприятни условия се крият в медийните известия за пандемията? Разбира се, сега няма, или има единствено предварителни отговори на тези въпроси. Също по този начин не предстои на подозрение страданието на всички наранени от заболяването. Но едно е несъмнено: доста неща са се трансформирали и за тези, които не са наранени - и за благополучие, това е голямото болшинство от популацията на света. Един образец е увеличеното търсене на защитни маски и дезинфектанти. С бързото реагиране и даване на търсените артикули се откриха предприемачески благоприятни условия, които не съществуваха единствено преди няколко седмици. И може би в следствие скоро ще забележим по-евтини и по-ефективни защитни средства от този тип. Освен това създаването на по-надеждни бързи проби и ваксини е обещаващо ново поле за деяние. В средносрочен проект планирането при изключителни обстановки и ограниченията за сигурност могат да бъдат усъвършенствани заради вируса, тъй че човечеството да бъде по-добре подготвено  за идната пандемия. Може би актуалният опит ще послужи и като мотивация за имунизиране на доста хора, които са обръщали прекомерно малко внимание на превантивните здравни ограничения до момента. Например в Австрия единствено една десета от популацията е ваксинирано против грип. Като се има поради, че в страната годишно се записват 1500 смъртни случая, свързани с грипа, смяната в мисленето сигурно би представлявала усъвършенстване. На фона на това, фактът, че коронавирусът през днешния ден съществено плаши хората, също може да има позитивни странични резултати и да докара до бизнес благоприятни условия, които не трябва да се подценяват.

Полза за обществото или чиста лакомия?

Успешното потребление на дадена бизнес опция нормално се трансформира в облага за бизнесмена. Първите места в класацията на най-богатите хора в света са заети от предприемачи. Предприемачите рядко са водени от алтруизъм. Това обаче не значи, че те не способстват доста за благосъстоянието на обществото. Това просветление датира от времето на Адам Смит: месарите, пивоварите и пекарите се занимават със занаятите си поради личния си интерес, само че в това време създават потребни артикули. Дали това важи и за предприемаческите действия, подбудени от ковид? Със сигурност не за всички. Експлоатирането на общото възприятие на паника за упорито маркетиране на дихателни маски, за които е известно, че оферират доста слаба отбрана против Covid-19, явно е неетично. В този случай персоналните ползи и изгодите за обществото по никакъв метод не са в унисон. Спекулативното изкупуване на избрани артикули също не способства за общото богатство. В Германия предприемачът Тимо Клинглер даде подозрителен образец. Още през януари той осъзнава, че скоро ще има нараснало търсене на маски и закупува огромни количества по 60 цента на численост, които в този момент продава по 20 евро. Възвръщаемост от над 3000% за интервал от единствено два месеца е удивителен героизъм. С оглед на обществената изгода обаче вложената сума би имала по-голямо влияние, в случай че беше употребена за стимулиране на производството. Най-общо казано, не всички оферти, основани да задоволят несъмнено ново търсене, са смяна към по-добро. Кризите основават климат на неустановеност. Лесно е човек да се възползва от хора, които изпитват паника, а някои даже подхранват суматохата от персонален интерес. Иновациите, основани за разрешаването на изкуствени проблеми, не са потребни в свят, в който има задоволително огромен брой действителни проблеми.

И въпреки всичко в известна степен има смисъл да се търсят бизнес опциите, основани от рецесии и бедствия. Проблемите са действителни, както и търсенето на нови решения за тях. Необходими са същински бизнесмени, които са смели, изобретателни, отдадени на идеята си и подготвени да поемат опасности, с цел да измислят нови способи за отговор на провокациите. Само предприемачи с тези качества могат да оказват помощ да се управляват следствията от пандемията на ковид, като в това време генерират дълготрайни изгоди за обществото.

*Текстът е възложен особено на " Мениджър Нюз ". Препечатването без позоваване предстои на рестрикции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР